Излет у Нови Сад и посета изложби „Време и васељена“

У октобру 2022. год. ученици III1, а затим, недељу дана након њих  и ученици IV2, са разредним старешинама Станком Павићевић и Емилијом Станчић Вучковић и наставницама Светланом Владисављевић и Татјаном Тодоровић су посетили Нови Сад и изложбу “ Време и васељена”

Замишљена као путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, и уоквирена причом о великану светск науке пореклом из околине Новог Сада, Милутину Миланковићу, изложба се бави појмом времена кроз векове, као и међусобним односом човека, времена и науке.

„Време и васељена је интерактивна мултимедијална изкожба у којој истражујем могуће релације времена и човека, уметничким радом, интеракцијом са посетиоцима кроз различите уметничке форме и нове технологије. Изложба је у правом смислу мултимедијална јер користим скулптуру, мапирану тродимензионалну слику, холограм, механичка тела, дигитални звук, али ништа од тога као ефекат, већ као суштину. Да је прича могла да буде испричана само исцртавањем једне беле линије кроз простор, то бих и урадио, технолошки тренутак овде није пресудан.“

Реч аутора др. Душан Јововић

„Ова изложба је поклоњење времену коме је посвећена и цела васељена. Човек је господар свега  осим самог себе јер не може да овлада временом. Стога има моралну обавезу да проговори о времену јер је свест о њему погон живота који нестаје ако се река промена замути привидима или пресуши незнањем. Време је као понорница која зна и да нестане јер у њему се налази пут одласка и повратка, око које види и дух који мсли, покрет који се не помиче, живот који умире у рађању, почетак који се крије у крају. Време је идентитет и инверзија вечности, енергија васељене као свесног космоса који свест не може да обухвати, Оно је свест у свести, вид у виђењу, сећање у осећању.“

Реч аутора проф. др. Александар Петровић

Као што је Дочек 2022 (31. децембра) био инспирисан феноменом енергије и делом Николе Тесле, тако Дочек 7530 (13. јануар) у центар свог програма ставља феномен времена и дело Милутина Миланковића.

Свака цивилизација имала је свој начин да се ухвати у коштац са феноменом времена и са људском потребом да опцрта и савлада време митовима, мерењима, календарима и непрестаним праћењима свега што се по космосу креће и обрће, пролази и долази у времену.

Аутори изложбе, др. Душан Јововић и проф. др. Александар Петровић, су као тематсу окосницу поставке искористили лик и дело прослављеног научника који се као академик и професор Универзитета у Београду остварио у низу дисциплина: математици, метеорологији, астрономији, геологији, геофизици и географији.

Посета Новом Саду је настављена кроз посете изложбама слика.

Посетили смо: спомен-збирку Павла Бељанског, сталну поставку: Надежде Петровић, Лубарда, Коњовић., и  наравно изложбу Саве  Шумановић.

И на крају – мултикултурално  богатство Новог Сада: Владичански двор, Катедрала, Синагога и Петроварадинска тврђава.

И на крају – шетња и дружење по Новом Саду.