Музеј науке и технике, тематска изложба „На стакленом путу – технологија стакла!

Ученици су у оквиру наставе Познавања материјала, посетили тематску изложбу у галерији „Александар Деспић“ Музеја науке и технике под називом „На стакленом путу – Технологија стакла“.
Ово изложбом, аутора Зорана Левића, вишег кустоса – конзерватора, Музеј науке и технике обележава Међународну годину стакла. Изложба је посвећена је историјском развоју технологије производње стакла као материјала, како природног тако и индустријског порекла, на територији Србије. Циљ посете овој изложби је био да се ученицима приближи значај и разноврсност материјала и технологије у савременом свету.
У музеју је представљена технологија стакла и алати за израду стакла на примеру националних произвођача као што су Српска фабрика стакла из Параћина, Стаклара Аврамовац, Фабрика стакла Нацка Јовановића у Јагодини, Индустрија стакла „Панчево“, „9. октобар“ Прокупље и „Украс“ Алибунар и „Кристал“ Зајечар. Ученици су могли да виде предмете од природног и произведеног стакла, од сировина за производњу до примене у најразличитијим сферама свакодневног живота.
Проглашење 2022. године за Међународну годину стакла од стране Уједињених нација, подстакло је Међународни савет музеја да прихвати ову инцијативу и обележи је широм света у сарадњи са многобројним члановима – музејима. Иницијативу су подржали многи музеји из Србије и прикључили су се обележавању у виду бројних догађаја и изложби са стаклом као главном темом.
Ученици Техничке школе „Змај“ су имали прилику да прошире знање из наставне јединице Стакло из предмета Познавање материјала.
У оквиру посете музеју ученицима је организовано и стручно вођење кроз сталну поставку Музеја науке и технике као и посета Музеју играчака и научној играоници у оквиру музеја.

Музеј науке и технике, тематскa изложба „Лета пре нета“

Идеја изложбе ,,Лета пре нета“ је да се најмлађој публици приближи дух времена пре интернета и значај техничких уређаја који су некада били у свакодневној употреби, а деца их данас најчешће користе путем апликација на мобилном телефону.

Наши ученици су се на изложби први пут сусрели са појединим техничким уређајима. Изложба је имала практични, едукативни и забавни карактер. Поставка је подељена на две временске зоне: Овако је некада било и Овако је почело и шест тематских станица: Пиши-бриши, Када моје уши чују, Птичица, Хало, ко је, Забава у кутији и Рингераја.

На крају поставке је станица Сурф без даске, у склопу које се све поменуте станице обједињују у само једном предмету.

На свакој од наведених станица налазе се интерактивни експонати, па су тако ученици имали прилику да куцају на писаћој машини, напишу и пошаљу писмо, режирају сопствени филм, испробају камеру опскуру, фиксни телефон, флипере и још много тога.

Ученици I3 су обишли сталну поставку музеја, научну играоницу и музеј играчака