ИТАЛИЈА – НАШИ МАТУРАНТИ НА ЕКСКУРЗИЈИ

Ученици IV1, IV2. IV3 i III4 са својим одељенским старешинама
Јасмином Лазић, Емилијом Станчић Вучковић и Светланом Недељковић,
педагогом школе Бранком Плавшићем и вођом пута Ранком Радивојевићем
кренули су 19.4.2023 у 5:00 пут Италије.

Вожњом кроз Хрватску и Словенију, уз успутне краће паузе, у поподневним сатима стигли у Lido di Jesolo, познато италијанско летовалиште на јадранској обали, где је била база на екскурзији. Ученици су се сместили у хотел Mazini *** и имали прилику истог дана да се упознају са местом.

Наредног дана 20.4.2023. реализован је факултативни излет до Венеције- јединственог града који је изгрђен на малим острвима, са каналима уместо улица. Град лежи на 118 острва. Краси га преко 150 канала и повезује око 400 мостова. Трансфер бродом од Punta Sabione до централног трга трајао је око 25 минута. Ученици су имали водича на енглеском језику који им је представио Венецију и њене знаменитности: Трг и цркву Светог Марка, Дуждеву палату, Мост уздисаја, Звоник Kampanile, Кanal Grande, мост Ponte Rialto, цркву Santa Marija de la Salute.

Наком стручног вођења ученици су имали слободно време да сами истражују град, што су и учинили на најбољи могући начин и пробали специјалитете италијанске кухиње. Повратак у хотел је био у раним вечерњим сатима на вечеру, а после вечере ученицима је уз дозволу власника хотела омогућено да у ресторану хотела наставе дружење уз музику.

Сутрадан 21.4.2023 реализован је факултатитивни излет до Вероне –  града вечне љубави. Уз стручно вођење на енглеском језику обишли су знамености: Улицу Kapelo, Јулијину кућу, римиски театар Арену, Тrg del Erbe, Тrg Bra, Градску катедралу, торaњ Lambretijevih, Дантеов трг.  Mатуранти су искористили прилику и посетили Јулијину кућу и традиционално се сликали поред њене статуе.

Повратак у хотел је био у раним вечерњим сатима . Након вечере ученици су имали слободно време које су искористили за дружење и припрему за повратак у Србију. Повратак у Србију је био након доручка и одјаве из хотела 22.4.2023.

У повратку ученици су посетили Трст. У Трсту нису имали стручно вођење али их је водич пута агенције Беосоник упутио у историјат града и његов значај за Србе. Ученици су се прошетали градским трговима, видели најзначајније објекте у Трсту, цркве које су битне за православну заједницу и обишли Ponte Roso.

Резиме екскурзије: Матуранти Техничке школе „Змај“ су показали зрелост, прагматичност, сналажљивост, спонтаност, добру нарав и васпитање. Екскурзију су искористили на најбољи могући начин, упознали су Италију и међусобно се упознали и здружили јер су они генерација која је половину свог школовања провели уз рестриктивне мере због корона вируса. Одељенске старешине носе позитивне утиске са екскурзије и срећни су што матуранти из школе спремни одлазе даље у живот и у нове изазове.