Дрога и њена штетна дејства – наставак трибине 25.1.2023

Брига о деци на првом месту

Забрињавајући статистички подаци о  злоупотреби психоактивних супстанци свакодневно нас  подсећају колико је превенција  најбољи начин  заустављања ове пошасти. Лоцирајући превенцију наркоманије у широке оквире промоције и очувања здравља младих и ослањајући се на бројне истраживачке студије, потребно је да школски програми обухвате младе пре него што се одређени облици понашања успоставе. Како ризично понашање не постоји као изоловано, појединачно, већ  најчешће постоји повезаност између неколико облика, то програме за здраве стилове живота младих треба започети још из забавишта, наставити кроз основну све до средње школе.

Наша школа је добар пример, како пројекат министарства покренут пре пар година  није мртво слово на папиру, него истинска жеља  да се младима помогне.

Гост данашње трибине је био инспектор Зоран Пејчић из Одсека превенције Службе за борбу против дрога.

Ученицима првог и другог разреда  предочене су све опасности које вребају када се уђе у опасан свет наркотика.

“ Живот наркомана није као онај на филмском платну, а дилери су фигуративно речено,  другови из школске клупе”, нагласио је Пејчић.

Оно што нас посебно радује јесте да су ученици увидели истинску бригу , па се међу учесницима скупа  развило поверење,  о чему сведоче бројна питања која су спремили за наредну трибину, коју организује ученички парламент  и координатор Станка Павићевић уз свестрану подршку Управе школе и целог колектива.